Czym jest mleko roślinne i dla kogo jest wskazane?

Czym jest mleko roślinne i dla kogo jest wskazane?

W ostatnich latach popularne stało się również mleko roślinne. Pochodzi ono z ziaren, nasion, orzechów i roślin strączkowych. Każdy z tych napojów ma swój własny smak i właściwości, z których zdecydowana większość jest zdrowa. Mleko roślinne ze sklepu internetowego bee.pl jest napojem dla wszystkich, a wprowadzenie go do diety powoduje wzbogacenie wielu mikro- i makroelementów.

Jakie są rodzaje mleka roślinnego dostępnego na rynku?

W tej chwili na rynku jest wiele rodzajów mleka roślinnego. Produkt można uzyskać z nasion lub orzechów różnych roślin poprzez namaczanie lub cięcie nasion lub orzechów różnych roślin, a następnie odsączanie ich i poddawanie innej obróbce. Niektóre rodzaje mleka roślinnego nie są trudne do przygotowania, a wiele osób ćwiczy to w swoim domu. Istnieją następujące rodzaje mleka roślinnego:

  • mleko sojowe,
  • mleko ryżowe
  • mleko gryczane,
  • mleko sezamowe
  • mleko kokosowe.

W sklepie znajdziemy również mleko roślinne z orzechów laskowych lub włoskich, orzechów nerkowca, migdałów, orzechów makadamia, orzeszków pinii, pestek dyni i słonecznika.

Jakie cechy ma mleko roślinne?

Jest wiele rodzajów mleka roślinnego, jeśli ktoś zdecyduje się zostać wegetarianinem, nie może spożywać mleka ze względów zdrowotnych lub po prostu chce urozmaicić dietę, będzie miał wiele możliwości wyboru. Smak, właściwości i wartość odżywcza napoju różnią się w zależności od różnych produktów wytwarzanych z danego konkretnego mleka roślinnego.

Czym cechują się poszczególne rodzaje mleka roślinnego?

Mleko kokosowe ma słodki kokosowy smak i kremową konsystencję. Sprzedawany w puszkach, jest grubszy i zawiera mniej wody niż kartonowe mleko kokosowe, które jest często wzbogacane wapniem. Jest to produkt bogaty w tłuszcze (co czyni go bardziej kalorycznym) i witaminę B. Mleko sojowe jest być może najbardziej popularnym mlekiem roślinnym. Ma kremową konsystencję i lekko brązowy kolor. Ten napój jest nieco słodszy od krowiego mleka. Ze względu na swoje pochodzenie, mleko sojowe jest bogate w zdrowe białko roślinne. Mleko ryżowe jest popularnym substytutem mleka krowiego, ponieważ przypomina w smaku ten napój zwierzęcy. Ma lekko wodnistą konsystencję. Jest bezglutenowy i pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Mleko migdałowe jest napojem roślinnym o wielu pozytywnych właściwościach zdrowotnych. Jest to alternatywa dla mleka krowiego, które jest bogate w wapń, magnez, potas i cynk. Ponadto, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, zwaną witaminą młodości.

Jedzenie autorstwa freepik - pl.freepik.com
Share