Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Mleko roślinne (https://www.bee.pl/9005-napoje-roslinne), a właściwie napój roślinny, zyskuje co raz większą popularność. Już w prawie każdym sklepie, nieważne jak dużym czy małym, można znaleźć bezmleczny odpowiednik tradycyjnego mleka. Ale co kryje się pod nazwą “mleko roślinne”, kto je kupuje i z jakich powodów?

Mleko owsiane, sojowe, z orzechów nerkowca… – z czego można zrobić mleko

Na rynku dostępny jest niezwykle szeroki wybór rodzajów napoi roślinnych, co może odstraszać niektórych kupujących, którzy nie mieli jeszcze styczności z zamiennikami mleka krowiego. Mleka roślinne sprawdzają się wszędzie tam, gdzie używa się mleka krowiego – jako dodatek do kawy i herbaty, przy wypieku ciast, w deserach. Ze względu na ich właściwości zdrowotne i smak można też pić je bez żadnego dodatku.

Sam napój rośliny można zrobić właściwie ze wszystkiego: strączków (soja), zbóż (owies, ryż, kasza jaglana), orzechów (nerkowiec, orzech laskowy, kokos), a nawet konopi. Za domyślne mleko roślinne uznaje się mleko sojowe, które często służy jako baza do innych produktów bezmlecznych. Przy tworzeniu mleka roślinnego nie trzeba ograniczać się do jednej rośliny. W większości sklepów można kupić mleko ryżowo-kokosowe. Niektórzy producenci oferują też mleka smakowe. Najbardziej popularne są te o smaku wanilii i czekolady, ale można napotkać się na mniej oczywiste smaki na przykład bananowy lub truskawkowy.

Kto kupuje mleko roślinne?

Pierwszą, chyba najbardziej oczywistą grupą konsumencką mlek roślinnych są weganie, czyli ludzie niespożywający produktów pochodzenia zwierzęcego (mleka, jaj…). Nie trzeba być jednak weganinem, aby kupować mleko roślinne. Co raz więcej konsumentów decyduje się na ograniczenie nabiału w diecie z przyczyn zdrowotnych. Według danych statystycznych aż 75% ludzi na świecie cierpi na nietolerancję laktozy. Sytuacja prezentuje się znacznie lepiej w Polsce, gdzie problem ten dotyka co czwartego dorosłego człowieka. Mleka roślinne sprawdzają się również u osób z alergią na nabiał.

Czy mleka roślinne są lepsze od krowiego?

Nietolerancja laktozy czy uczulenie nie są jedynymi powodami do zamiany mleka krowiego na roślinne. Napoje roślinne są po prostu zdrowsze od swoich odzwierzęcych odpowiedników. Nie zawierają cholesterolu, mają mniej kalorii (wyjątkiem jest mleko kokosowe) i więcej wapnia. Mleka roślinne mają również mniejszy wpływ na środowisko w porównaniu z mlekiem krowim.

Decydując się na zakup mleka roślinnego warto pamiętać, że każde mleko jest inne. Zawartość składników odżywczych jest zależna od tego, z czego zrobiono dane mleko. Ponadto niektórzy producenci dodają do swoich produktów minerały i witaminy, a decydując się na mleko smakowe, nie unikniemy dodatku cukru. Dlatego warto czytać etykiety kupowanych produktów, aby wybrać produkt najlepiej odpowiadający oczekiwaniom konsumenta.

Jedzenie - zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com
Share